Els arxius familiars surten de l’armari

ENAF surt avui a la Vanguardia. Després d’aplegar milers de fotos procedents d’arxius privats familiars, cedides pels seus propietaris i custodis, a través de instagram, twiter i facebook, i de la seva web, es mereixia aquest reconeixement.  No només ha fet ben visibles el mon dels arxius a la xarxa, sinó que també ha donat visibilitat als arxius familiars, verdaderes joies documentals que romanen dignament marginades dins dels armaris dels “tresors” de les famílies.

La nostra experiència ens indica que treure els arxius familiars a la llum genera un gran profit per a les famílies, per a les persones que formen part de les famílies, i també per a la societat. No és tracta només d’ensenyar-los sinó també de treballar-los, de tractar-los arxivísticament amb criteris tècnics i de crear continguts culturals a partir d’ells.

El tractament arxivístic permet saber a cop d’ull quina mena de documentació és, quin valor cultural i econòmic te, quina classificació donar-li… Aquest és el primer pas per la conservació dels arxius, que pateixen gran risc de dispersió o desparició cada volta que mor l’avi que el guardava.

L’estudi dels continguts permet elaborar una història, novel.la, biografia…, en format web, llibre, curtmetratge…, de manera que els papers familiars parlen,  fent de pont entre les generacions passades i el present. Hi ha persones més receptives que altres a establir relació amb el passat familiar, però les que ho fan en treuen gran profit pel seu autoconeixement, estabilitat emocional i capacitat de resoldre conflictes.

ENAF ha aconseguit un primer pas molt important: treure els arxius de l’armari i donar-los valor. Ara cal treballar més i més per aconseguir que es difongui també la necessitat de treballar aquests fons d’arxiu tan valuosos.

 

 

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.