Difusió dels arxius familiars amb noves tecnologies

Durant desenes i centenars d’anys el millor que podia passar a un fons familiar era… això, passar d’una generació a una altra sense gaires entrebancs. Ara però els temps han canviat i és el moment que aquests papers surtin de l’armari, mostrin les seves belleses i siguin protagonistes dins la nostra història familiar i social.

El motiu és clar i irrefutable: les noves tecnologies ens donen l’oportunitat de fer una magnífica difusió del fons a un públic molt ampli. La digitalització, la formació de bases de dades digitals, la publicació en la xarxa, la creació de documents audiovisuals, les noves possibilitats de trobar  documentació relacionada… Tot se’ns posa de cara per crear productes culturals a partir dels fons familiars, i divulgar nous aspectes de la nostra identitat col.lectiva fins ara amagats.

Un exemple del que es pot fer a partir de l’arxiu familiar és el preciós audiovisual dissenyat i dirigit per Josep Rovira per TV3 l’any 2012, Papers personals, emès el 20 d’abril de 2014. En aquest programa de Sense Ficció es recreen les vicissituds i l’època en què van ser escrits uns dietaris personals d’alguns propietaris de masos. El resultat és espectacular, una aportació a la història de Catalunya feta des de dintre, des de les vivències de les persones que ho expliquen. Disfruteu-lo!

tv3 masia

Per altra banda les xarxes socials instagram, twiter i facebook ens han posat fàcil i agradable mostrar i compartir les fotografies de pares i avis, sovint des del XIX, dels arxius familiars. Iniciatives com ENAF en l’àmbit català per Adrian Cruz Espinosa, “Arxiu familiar” de Natalia Lloreta i Jesús Vilamajor, en el de Tàrrega, i Finestres de la memòria del barri Dreta de l’Eixample de Barcelona han tingut gran èxit pels milers de fotografies i filmacions rebudes, de manera que s’han format interessants arxius d’interès social amb la cooperació de tots i fins i tot han permès una exposició col.lectiva en paper.

Una web  familiar manté cohesionades i comunicades famílies extenses, i permet compartir documents dels fons familiars, textuals i fotogràfics, elaborar col.laborativament biografies, relats, genealogia, xatejar, opinar…Un exemple ben pensat és  www.familiavidalquadras.com.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s